Takıntı (OKB)

Takıntı Problemi Nedir; OKB yani açılışı ile birlikte obsesif kompulsif bozukluk bir çeşit düşünce kontrolsüzlüğü problemidir. Anksiyete problemine benzer bir problem olmak ile birlikte kişileri bazı davranışlara zorlaması gereği ayrı bir unsur olarak seyreder. Obsesif kelime anlamı takıntı, kompulsif ise zorlantı olarak belirlenmektedir. Obsesif kompulsif sorunu yaşayan bireyler kontrol edemedikleri düşünce yığınları ile boğuşmak durumunda kalırlar. Ancak zihinlerine yönelen düşünceyi gerçekleştirirler ise rahatlayacaklarını düşünürler. Bu düşünceler ilerledikçe sürekli bir eylem içerisine girmek kişileri zorlar. Yapmak istemeseler de kendilerini yapmak zorunda gibi hissedecekleri davranışlar içerisinde bulurlar.

takıntı problemiObsesif kompulsif bozukluk sorunu en kısa şekilde takıntı ya da saplantı olarak tanımlanabilir. Problemin ilerleyen süreçlerinde birey saplantılarının gereksiz olduğunu fark edebilir. Ancak yine de onu yapmak zorunda gibi hissetmek psikolojik bozukluklara yol açmaktadır. Obsesif kompulsif tedavisi yapılmazsa bireyler büyük travmaların yaşanmasına sebep olabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk – Takıntı Belirtileri

Obsesyon Belirtileri Nelerdir?

Pislenmekten ve mikroptan korkma
Kendine ya da başkasına saldırı ya da zarar verme düşünceleri
Dini ya da değerler üzerine istenmeyen düşüncelerin sürekli akla gelmesi
Kötü düşünceler ile dinden çıkılma düşüncesi
Simetri ve düzen üzerine sürekli takıntılı davranmak
Güven kaybı yaşamak ve herkese şüphe ile yaklaşmak

Kompülsiyon belirtileri

Sürekli yıkanmak ve temizlenmek
Dini açıdan sürekli abdest almak
Kapı kollarını ve muslukları tutmamak
Evden çıkarken kontrol edildiği halde kilidi ve gazı tekrar tekrar kontrol etmek
Düşünülmek istenmeyen absürt düşüncelere kapılmak ve sürekli kafa sallamak
Çeşitli cümle ya da duaları yinelemek
Değerleri bulunmasa dahi bazı şeyleri biriktirmek

OKB Oluşum Nedenleri

Obsesif kompulsif bozukluk sorununun tam olarak ne sebepten ötürü meydana geldiği bilinmemek ile birlikte araştırmalar ışığında biyolojik ve çevresel faktörlerden ötürü oluşum sağlayabileceği ortaya çıkarılmıştır. Bununla birlikte araştırmalar Streptokok bakterisinin neden olduğu belli bir tür enfeksiyon ile OKB arasında bir ilişki de saptamıştır.

Ancak yine de OKB’ye neden olduğu düşünülen bazı teoriler ortaya atılmıştı. Bunlar;

  • Biyolojik temelli OKB: Hastalığın genetik bir bileşeni olabileceği düşünülen teoriler arasındadır. Streptokok bakterisi de biyolojik nedenler arasında sayılabilir. Ayrıca aile geçmişi de risk faktörleri arasında sayıldığından, aile üyesi OKB olan birinin bu hastalığa yakalanma riski artmaktadır.
  • Çevresel faktörlerden kaynaklı OKB: Enfeksiyonların da obsesif kompulsif bozukluğunu tetiklediği düşünülmüştür. Ancak yine de bu konuda yeterince araştırma yapılmamıştır.
  • Stresli yaşamdan kaynaklı OKB: Yaşanılan travmatik olaylar bireyin ruhsal sağlığını önemli ölçüde etkilediği için OKB’ye neden olabilir. Stresli yaşam dışında hastalık, taciz, sevilen birinin ölmesi gibi travmatik olaylar da OKB’ye neden olabilir.

 

OKB Ne Kadar Yaygın Bir Problemdir?

OKB, son verilere bakıldığında 3 milyon civarı yetişkini ve yaklaşık 1 milyon genci etkileyen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukluk dönemlerinde ortaya çıkabileceği gibi gençlikte ve yetişkinliğin ilk evrelerinde ortaya çıktığı gözlemlenen obsesif kompulsif bozukluk hem kadınlarda hem de erkeklerde eşit olarak görülen bir problemdir.

OKB Sorununun Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

İlaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapiler OKB tedavisinde kullanılan yöntemler arasındadır. Seratonin engelleyiciler OKB tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilen ilaçlardır. İlaç tedavisinde hastaların çoğu süreci sorunsuz atlatsa da bazı yan etkileri konusunda danışanları bilinçlendirmek esastır.

Bilişsel davranışçı terapiler hastaların kaygı verici düşüncelerden uzaklaşmasına yardımcı olur. Bu tedavide amaç hastayı obsesyonları ile yüzleştirmek ve bu kaygıları söndürmektir. Alıştırma tedavisi adı verilen yaklaşımın ardından bilişsel tedavilerde de amaç rahatsızlık veren düşüncelerin sorumluluğunu azaltmaktır. OKB tedavisinde aile ve arkadaşlara düşen görevler unutulmamalı ve aile yakınlarının desteği önemsenmelidir.

Takıntı Sorunu Desteği

Bilinmesi gereken bir gerçek var ki Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) kendi kendine etkisini yitiren bir problem değildir. Bu nedenle obsesif tedavisi karşılaşılan durumun etkilerini yok etmek adına başvurulacak en doğru yoldur.

Eğer sizlerde takıntı problemi yaşıyorsanız ve düşüncelerinizi yönetme konusunda problemler yaşıyorsanız profesyonel bilişsel destek yöntemleri ve gerektiği durumda ilaç kullanımı ile en etkili çözüm yolunu oluşturarak sizlere yardım planı oluşturan Adel Danışmanlık Merkezi’mize başvurabilir ve OKB tedavisi alabilirsiniz.