Alkol ve Madde Bağımlılığının Esaretinden Kurtulun
Alkol ve uyuşturucu madde alım oranı gün geçtikçe artarken bağımlılık yaşı da düşmektedir. Bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda pek çok olumsuz etkisi bulunan madde bağımlılığıyla mücadele etmek, sağlıklı bir gelecek için son derece önemlidir. Alkol ve madde bağımlılığı farklı tiplerde karşımıza çıkmaktadır.
Psikolojik bağımlılık evresinde olan kişiler genelde ruhsal bir problemi gidermek için alkol ya da maddeyi bir sığınma alanı olarak görür. Bu tipte alkol ya da madde bırakıldığı zaman herhangi bir kesilme belirtisine rastlanmaz. Ancak bunun ilerleyen aşamalarında kişide karaciğer yağlanması, gastrit gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkar. İstemli denetimin ortadan kalktığı aşamada kişi içme isteğini engelleyemez. Aşırı bir tutkuyla alkole bağımlıdır ve daha sonra bu dönemleri hatırlamayabilir.
Alkol ve madde bağımlılığında fiziksel rahatsızlıklar ve psikiyatrik problemler ağır seyreden hastalıklardır. Bu nedenle mutlaka alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Alkol ve Madde Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?
Yapılan araştırmalar alkol ve madde bağımlılığı olan kişilerde bazı psikolojik problemlerin görülebildiğini kanıtlamıştır. Bunlardan biri de kişilik bozukluğudur. Alkol ve madde bağımlısı olanların yüzde 30’u kişilik bozukluğuna sebeptir. Diğer genel sebepler ise şunlardır:
- Çevresel Etkenler: Ailesinde madde bağımlılığı olan ya da çevresinde madde kullanımı yaygın olan bireylerde risk fazladır. Yapılan araştırmalar birinci derece akrabalarında alkol bağımlılığı olan kişilerin alkol bağımlılığı olma ihtimalinin 7 kat fazla olduğunu gösteriyor.
- Kişilik Problemleri: Depresif, içe dönük kişiler, özgüven problemi yaşayanlar ve bağımlı bireylerde bu problem görülebilir.
- Stres: Psikiyatrik probleme sahip kişilerin madde kullanım riski artmaktadır. Örneğin sosyal fobiye sahip olan bireylerin alkol bağımlılığı oranı %19 olarak hesaplanmıştır.
- Aile İçi İletişim Sorunları: Aile bireyleriyle problem ve aile içi paylaşım sıkıntıları madde ve alkol bağımlılığına itmektedir.
Alkol ve Madde Bağımlılığında Psikolojik Destek Programı
Alkol ve madde bağımlılığı tedavisinde bilişsel terapiler, davranışçı terapiler ve psikoteknik uygulamalar kullanılabilir. Tüm bunların dışında biyolojik destek programı da hastanın durumuna göre gereklidir. Çünkü alkol ve madde bağımlılığı hem psikiyatrik hem de fiziksel tedavi sürecini kapsayan bir sorundur.
Tüm bu süreçlerden sonra rehabilitasyona yönelik terapiler uygulanarak hastanın sosyal hayata daha kolay adapte olması sağlanabilir. Bunlar sanat terapileri, müzik terapileri ve sosyal terapiler gibi farklı gruplara ayrılmaktadır.