Anksiyete ile Travma Sonrası Stres Bozukluğu Bağlantılı Olabilir!
Travma sonrası stres bozukluğu, ruhsal travmalar sonucu ortaya çıkan ve bireyi rahatsız edici düşünceler içerisinde bırakan, gündelik hayatı etkileyebilen bir duygu durumudur. Bireyi korkutan, onda çaresizlik hissi yaratan, çoğunlukla beklenmedik durum ve olayların yol açtığı etkilere ruhsal travma denilmektedir.
Travmaya yol açabilecek pek çok sorundan bahsedilebilir. Genelde sel ve deprem gibi doğal afetler, kazalar, savaş, işkence ya da tecavüz gibi insan tarafından yapılan eylemler, ani ölümler travmaya yol açmaktadır. Toplumumuzda ve diğer toplumlarda ruhsal travmaya yol açabilecek sorunlarla çok sık karşılaşılmaktadır. Ruhsal travma probleminden sonra bireyde yaygın olarak görülen iki hastalık travma sonrası stres bozukluğu ve depresyondur.
Travma Sonrası Stres Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Travma sonrası stres bozukluğu üç tip belirti kümesi içerisinde açıklanabilir. Bunlar;
- Travma anılarını hatırlamak: Travmayı tekrar yaşıyormuş gibi hissettiren rüyalar görmek, travmaya dair görüntüleri hatırlamak ve bunlar her hatırlandığında fiziksel belirtiler (terleme, çarpıntı gibi) duyulması durumudur.
- Travmayı hatırlatan anılardan kaçınmak: Duygusal anlamda uyuşuk hissetme halidir. Genelde travmayla bağlantılı olan insanlardan ve olaylardan uzak kalmaya çalışır.
- Aşırı derecede tetikte hissetmek: Travma sonrası stres bozukluğuna sahip olanlar aşırı tetikte olma belirtileri gösteriyorsa uyumakta zorlanabilir, konsantre olamayabilir ve kendisini sürekli tedirgin hissedebilir.
Anksiyete bozukluğu ile travma sonrası stres bozukluğu arasında yakın bir ilişki vardır. Yaşanan travmatik olaylardan sonra kişinin korkması, öfkeli olması normal anksiyete belirtileri olduğu için son derece doğaldır. Ancak bu belirtilerin aylar sürmesi durumu travma sonrası stres bozukluğu olabilir.
Travma sonrası stres bozukluğu problemi aile ve arkadaş desteğiyle önüne geçilebilecek bir sorun olsa da belirtilerin birkaç haftayı geçtiği durumlarda bir profesyonele danışmak gerekebilir. EMDR ve ilaç tedavileri uygulanabileceği gibi bilişsel davranış terapileri, maruz kalma terapileri gibi yöntemler uygulanabilir.