Anksiyete Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Anksiyete; belirsiz, uzak, tanımlanamayan tehlikelere yönelik bir tepki olarak belirtilir. Kişinin tehlike anında göstermek istediği kaçış reaksiyonunun, tetikte olma halinin ifadesi anksiyete olarak ortaya çıkar. Aslında, kaygı yaşamımızın bir parçasıdır. Günlük işlerimizi yürütürken zaman zaman kaygı duymak normaldir; bir yandan da faydalı görülmektedir. Sınav öncesi, teslim tarihi yaklaşmış raporu tamamlarken, sosyal ilişkilerde her insan bir miktar kaygı duyumsayabilir. Bu derecedeki kaygı kişiyi uyanık, hazır halde tutar ve tehlikeli bir durumda hızlı karar verme yetisini sağlar. Hafif seyreden bu kaygı doğaldır ve kişi baş edebilir.
Ancak bir tehlike olmadan kişide beliren kaygı duygusunun uzun ve yoğun şekilde devam etmesi anksiyete bozukluğunu söz konusu hale getirir. Kişi sürekli endişeli, panik olma halindedir, huzursuzluk hisseder ve günlük yaşamını sürdüremez hale gelir. Her zaman en kötü senaryoya odaklanır ve karamsar düşünmeye eğilimlidir; yaşam kalitesi oldukça etkilenir.
Peki anksiyeteyi nasıl anlarız, belirtileri nelerdir?
- Gerginlik, huzursuzluk hissi
- Panik
- Nefes darlığı, hızlı kalp atışı, el-ayak boşalması hissi
- Aşırı terleme
- Odaklanamama, dikkat sorunları
- Uykusuzluk
- Mide- bağırsak problemleri
Anksiyete Bozuklukları Nelerdir?
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu
- Panik Atak
- Sosyal Anksiyete Bozukluğu
- Bazı Fobiler
- Agorafobi
- Ayrılık Kaygısı
- Seçici Mutizm (Konuşmazlık)
Anksiyete Nedenleri Nelerdir?
Anksiyete Bozukluğu’na toplumda sıkça rastlanmaktadır. Net bir sebebe bağlanamamaktadır. Genetik faktörler kaynaklı (ailesel yatkınlık) anksiyete meydana gelebilirken, yaşanılan travmatik olaylar da etkili olabilir. Diğer yandan biyolojik etkenler (beyinde ya da bazı hormonlardaki düzensizlik), fiziksel hastalıklar (kalp, akciğer, diyabet, hipertansiyon) ve çevresel etkenler de anksiyete bozukluğuna sebep olabilir.
Anksiyete Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Anksiyete tedavisinde ilaç kullanımı etkin bir rol oynarken; EMDR, Şema Terapi ve Bilişsel Davranışçı Terapi ekolleri ile psikoterapi yöntemi büyük ölçüde tedavi edici bir güce sahiptir.
Uzm. Klinik Psk. Damla Soylu