Depresyondan Kurtulmak için Bu 10 Adıma Dikkat Edin!
Duygudurum bozukluğu olarak adlandırılan depresyon bireyin sürekli mutsuz hissetmesi ve günlük hayatta bu durumun düşünme ve davranış şekillerini etkilemesi halidir. Majör depresif ya da klinik depresyon olarak da isimlendirilen bu psikolojik rahatsızlık ilerleyen durumlarda çeşitli duygusal sorunlara yol açabileceği gibi fiziksel problemleri de doğurabilir.
Depresyon sanılanın aksine bir zayıflık değildir. Bu psikolojik problemle tek başınıza mücadele edemeyeceğinizi bilerek uzman desteği almaya önem vermeniz gerekir. Ancak psikolojik desteğin yanı sıra dikkat edeceğiniz 10 adım sayesinde tedavinizi hızlandırabilir ve depresyonun etkilerini hafife indirebilirsiniz.
- Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin ve kendi duygusal ihtiyaçlarınızı önemseyin.
- Sevdiklerinizle ve ailenizle daha çok vakit geçirmeye özen gösterin.
- Depresyon belirtileri konusunda bilinçli olun ve bu döngüyü besleyecek eylemlerden uzak kalmaya çalışın. Evde oturup eylemsiz kalmak depresyonun derinliğini arttıracağından faaliyetlerinizi sürdürmeye çalışın.
- Olumsuz duyguları zamanında ifade etmekten çekinmeseniz bile olumlu duyguları arttırmayı amaçlayın.
- Sürekli geçmiş hataları ve pişmanlıkları düşünmeyi bırakın.
- Aile üyeleriyle evde yapacağınız aktiviteler dışında, dışarıda geçireceğiniz aktivitelerin de önemli olduğunu unutmayın.
- İyileşme sürecinde ivmenin her zaman yukarı doğru gitmediğini bilin. Zaman zaman daha depresif tavırların ve düşüşlerin olması son derece olasıdır.
- Gün içerisinde düzenli yürüyüş yapmak antidepresanlar kadar etkili olduğu için sık sık yürüyüş yapın.
- Geç saatlerde yatıp geç saatlerde uyanmanın depresyonu sürdüren bir eylem olduğunu unutmadan uyku düzenine özen göstermeye çalışın. Bu nedenle erken yatıp erken kalkmaya kendinizi alıştırın.
Depresyon Tedavisi ve Tedavi Süresi
Depresyon tedavisi için günümüzde en çok tercih edilen uygulamaların başında antidepresan ve psikoterapi uygulamaları gelmektedir. Bilişsel davranışçı terapiler de sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır.
Hafif ve orta şiddetli depresyon durumlarında psikoterapi uygulamaları daha yaygın olarak tercih edilir ve ortalama 12-20 hafta arasında değişen bir tedavi uygulanır. Ancak her depresyon parmak izi gibi tanımlandığından süreç hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir.