İletişim Dilinin Önemi
İlişkilerde ihtiyaçlar ve beklentilerimizin karşılanması ilişkinin doyumu ve kalitesi açısından çok büyük önem taşır. Bazı bireyler bu ihtiyaçları çok daha iyi görebilirken, bazı bireyler için partnerini anlamak oldukça zordur. Aslında işin püf noktası kendi ihtiyaç hiyerarşimizin temelindeki öncelik sırasını belirlemekten geçer. Kendi ihtiyaçlarımızın karşılanması, partnere bağlı ihtiyaçların talep ediliş şekli ilişkide şeffaflık ve kaliteyi de gösterir. İlişkilerde bazı bireyler daha yakın temasa ihtiyaç duyarken, bazı bireyler daha uzak ve belirli bir mesafede olmayı seçerler. Karşı tarafa bir saldırı veya savunmaya geçmeden o anki bağlanmaya dair ihtiyacı fark ederek hareket etmek, durumun çok daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir.
İhtiyaçların talebi: İhtiyaçların ifade edilmesi çok önemlidir. Bunu dile getirirken partnerinizin içinde bulunduğu duygu durumu anlamaya çalışın, onun bu isteği o an karşılayacak nitelikte olup olmadığını anlayın, bu isteği talep ederken onun alanına girdiğinizi fark edin ve bunu dile getirirken uygun olup olmadığını sorun. Partneriniz incindiğinde siz de incinirsiniz çünkü ilişki dinamikleri içinde duygusal birlik vardır. İhtiyaçları talep ederken partnerinizin olumsuz yönlerine odaklanmak yerine kendi ihtiyacınıza odaklanın. “Sana ihtiyacım var”, ” bu sekilde olması senin için de uygun mu”, “bunu istiyorum senin için de uygunsa” gibi cümlelerle partnerinize ihtiyaçlarınızı dile getirebilirsiniz.
Kendi duygu ve düşüncelerinizi fark edin: Sadece fikirlerin ifadesi bazen karşıya çok mekanik gelebilir bu noktada duygu ve düşüncelerinizi ifade etmek iletişimi kolaylaştıracaktır. Partnerinizin ne hissettiğini ne düşündüğünü tahmin etmeyin, sorun. Partnerinize olay ve durumdan öte bunun sizde yarattığı hisleri paylaşın. “Senin şu söylemin bana şunu hissettirdi”, “Sen böyle davrandığında ben de bu şekilde hissediyorum.” gibi cümlelerle bunları ifade edebilirsiniz.
Net ifadelerle iletişim kurun: Rahatsızlık veya istekleriniz konusunda net olun. Bir konu üzerinden başka bir konuya getirmeye çalışmadan iletişim net ve sade olmalıdır. Benimle gün içinde ilgilenmediğinde…. beni gün içinde aramadığında… eve geldiğin zaman kendi odana çekildiğinde… gibi cümleleri partnerinize dile getirebilirsiniz.
Konuşurken ara vermeye özen gösterin: Sürekli bir tarafın konuştuğu konuşmalar partneriniz tarafından suçlama olarak algılanabilir. Partnerinize siz de söz hakkı verin onun da fikirlerini ve düşüncelerini alarak iletişim kurmaya devam edin. Doğru anlayıp anlamadığını anlamak için “seni şu şekilde anladım, doğru anlayabilmiş miyim?” gibi teyit etmek durumu kolaylaştıracaktır.
Uzm. Klinik Psk. Meriç Gürol