Öfke Kontrolü
Öfke, kişinin haz alma duygusunu engelleyen her türlü durum, olay ya da kişiye karşı geliştirdiği bir duygudur. İnsanların hissettikleri duygular, hayatta kalmak için gerekli olduğu gibi zaman zaman zarar verici özelliğe de sahip olabilir. Çok önemli ve güçlü özelliklere sahip en temel duygulardan biridir. Doğal ve geçici bir duygudur, her insan deneyimler. Öfke kontrol edilebilir olduğu sürece zararlı bir duygu değildir. Aksine evrimsel olarak hem kişisel hem toplumsal sağ kalımımız ve nesillerin devamı için gerekli bir duygudur.
Öfke kendimizi ve sevdiklerimizi korumak gibi bir amaca hizmet eder. Öfkeyle ilgili yaşanan problemler öfkeliyken sergilediğimiz davranışlarla ilişkilidir.
Öfkeyi kontrol etmenin amacı, insanın bu duygusunun saldırgan davranışlara dönüştürmeden, kendisine ve çevresine zarar vermeden, doğru olarak ifade etme becerisini kazanabilmesidir.
İnsanların güçlü bir imajı olduğu düşüncesi de öfkeli olmayı çekici kılar. Ayrıca öfkeli bireyin sonuç alması bunu bir çözüm yöntemi olarak kullanması da öfkeli davranışlarda pekiştireç etkisi yaratır. Zamanla tüm sorunları böyle çözmek ister. Çünkü bir işe yaramıştır.
Öfke, saldırgan davranışlara dönüşüp travmatik olmadan engellenmelidir. Öfke kontrolünün olmaması, hukuki ve sosyal ilişkilerde ciddi kayıplara yol açabilir. Öfke kontrolsüzlüğü, bir “huy” ya da “kişinin kendisine özgü bir davranış şekli” olarak değerlendirilmemelidir. Öfke fark edilir, kontrol edilebilir bir duygudur. Bunun dışında öfke yaşanması gereken bir duygudur.
Öfkenin psikolojik nedenleri şunlardır; Kıskançlık, Engellenme, Suçluluk ve Utanç Duygusu, Düşük Öz Saygısı, Hayal Kırıklığı, Kötü anılar,
Öfke kontrolü, öfkeyi içe atmak veya bastırmak değildir. Organizma kendisi için tehdit algıladığı zaman, kendisini savunmasına ve savaşmasına yardımcı olacak belli düzeydeki kontrollü öfke duygusu varoluş için gereklidir.
Öfke kontrolünde öfkeye neden olan sorunu çözümsüz bir şekilde içe atma ve biriktirme yerine sakin bir şekilde olayı etraflıca düşünerek çözümler bulmak amaçlanır. Ayrıca öfke kontrolünde, öfke anında hemen tepki vermeme, sakin kalma teknikleri vardır.