Öğrenme Güçlüğü Bir Hastalık Değil, Farklılıktır!
Öğrenme Güçlüğü; Bir gelişim bozukluğu olarak bilinen öğrenme problemi çocukların konuşma, dinleme, yazma, okuma ve matematik becerilerinin kazanılması sonucunda fark edilen bir problemdir. İlerleyen tıp ve psikoeğitimler sayesinde öğrenme güçlüğü % 100 olarak çözülebilmektedir.
Doğuştan gelme ihtimali olan öğrenme zorluğu, merkezi sinir sistemindeki bir bozukluk sebebiyle de ortaya çıkabilir. Öğrenme problemi olan çocuklar zeka seviyesi anlamında yaşıtlarından geri değildir. Sadece geç öğrenme problemiyle karşı karşıyadır.
Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
Öğrenme bozukluğu kendini farklı belirtilerle gösteren bir problemdir. Yaygın olarak konuşmada gecikme ve bir şeyi ifade ederken sözcük bulmada zorlanma en sık görülen belirtileri arasındadır. Bunun haricinde çocukların hecelerin yerini konuşurken değiştirmesi,dinlerken ve izlerken güçlük çekmesi de belirtiler arasındadır.
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar renkleri, harfleri ve sayıları yaşıtlarından daha zor öğrenir. Özellikle derslerde geometrik şekilleri çizerken zorlanabilir. Derse dikkatini veremez ve odaklanma sorunu yaşar. Gitmek, yapmak gibi temel yüklemler de dahi zorlanabilir ve farklı eylemleri birbirine karıştırabilir. Ayrıca öğrenme bozukluğu yaşayan çocuklar yönlerini de sık sık karıştırabilir.
Bu problemin belirtilerinden biri de çocukların sosyal anlamda zorluk yaşaması ve arkadaşlarıyla rahat iletişim kuramamasıdır. El kol koordinasyonu anlamında da yetersiz olan bu çocuklar kalem tutmak, çatal kaşık kullanmak konusunda da geri kalabilir. Öğrenme problemi yaşayan çocuklar genelde düşünmeden eyleme geçebilir. Bu nedenle sakardır ve sık sık kaza atlatabilir.
Öğrenme Güçlüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öğrenme bozukluğunun sadece bir farklılık olduğunu bilmeli ve bunun bir zeka sorunu olmadığını ebeveynler kabul etmelidir. Bu nedenle sadece çocuğun değil ailenin de eğitim alması gerekir. Öncelikle beyinle ilgili genel bir tarama yapılmalı, daha sonra sorun nesnel olarak ortaya çıkartılmalıdır.
Öğrenme bozukluğu tedavisi için genelde uzmanlar ilaç tedavisi önermez. Psikoeğitimlerle tedavi desteklenir ve öğretmen, aile işbirliği ile çocuğun öğrenme bozukluğu yenilir. Çocuğa uygun bir çalışma planının oluşturulması ve ailelerin bu programa uyması çocuğun tedavisinin başarılı olması için önemlidir.
Ebeveynlerin öğrenme problemine ilişkin uzman desteğini aksatmaması kadar, doğru uzmanı seçmesi de önemlidir. Bakırköy Psikolog merkezimizde yer alan uzman psikologlardan destek alabilirsiniz.