Yeme Bozuklukları Çeşitleri ve Tedavisi
Yemekle ilgili düşüncelerin bireye ciddi derecede rahatsızlık verdiği psikolojik probleme kısaca yeme bozuklukları denilmektedir. Ortak uyarıcılardan biri diyet yapma davranışıdır ve birey kendi kilosuna karşı ileri derece takıntılıdır. Görünüşü konusunda obsesif hale gelebilen birey yaşadığı bu psikolojiyi sosyal hayatına ve iş yaşantısına kadar yansıtabilir.
Yeme bozuklukları yalnızca yiyeceklerle ilişkilendirilmez ve temelinde ciddi psikiyatrik sorunlarla ilerleyebilir. Bu problem, içsel bir karmaşanın dışsal bir çözümü niteliğindedir ancak yine de yeme bozukluklarının kesin oluş nedeni bilinmemektedir.
Anoreksiya Nervoza: Bireyin kilo alma konusuyla ilgili aşırı endişe ve korku duyma durumu anoreksiya nervoza olarak tanımlanabilir. Birey vücut ölçülerini ve ağırlığını sürekli kontrol eder. Algıladıkları manzarayı acımasızca eleştirme eğilimindedir.
Bulimiya Nervoza: Kilo almayı engelleyen davranışlar olarak tanımlanabilir. Bulimiya nervozada kişi kısa bir zamanda normal bir bireyin yiyemeyeceği kadar çok yiyeceği tüketebilir. Ancak bu durumdan dolayı suçluluk, öfke ve utanç gibi duygular hisseder. Bu duygularla beraber kilo alımını kontrol altında tutmak için kusma eğilimi gösterebilir. Diüretik ilaç kullanımı da yaygın olarak görülür. Bulimia daha çok normal ya da normalin üzerinde kiloya sahip insanlarda görülür.
Tıkanırcasına Yeme: Tıkanırcasına yeme bozukluğu bireyin yeme davranışını kontrol edemediği ve aşırı miktarda yemek yeme davranışını tekrar ettiği bir durumdur. Bedensel açlık duymadan da aşırı yeme eğiliminde olan bireyler bu durumdan duyduğu utanç nedeniyle çökkünlük yaşamaya başlayabilir.
Yeme Bozukluğu Tedavisinin Getirecekleri
Yeme bozukluğu tedavisi sayesinde bireyin kendisi için sağlıklı olan kiloya kavuşması sağlanabilir. Kısıtlı beslenmeyi durdurmak ve uygunsuz aşırı uğraştan bireyi vazgeçirmek de önemlidir. Yeme bozukluğu sonucunda oluşan fiziksel komplikasyonların tedavisi de yapılır.
Psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapiler gibi yöntemlerin uygulandığı yeme bozukluğunda bireyin olumsuz düşünceleri ve bilişsel şemaları yeniden sağlıklı olarak düzenlenir. Tedavi sürecinde elde edilen kazanımların ilerleyen dönemlerde de devam ettirilmesi amaçlanır ve topluma daha sağlıklı bireyler kazandırılır.