Yenik Düşmeyin; Depresyon Konusunda Bilinçlenin
Toplumumuzun büyük bir kısmını etkileyen depresyon, isteksizlik, hayattan zevk almama ve kendine olan güvenin kaybı gibi tanımlamalarla açıklanabilir. Haftalarca hatta aylarca sürebilen depresyon umutsuzluk ve mutsuzluk gibi negatif hisleri bünyesinde barındıran bir duygu durum bozukluğudur.
Depresyonda Klinik Belirtiler Nelerdir?
Depresyon belirtileri herkeste farklılık gösterebilir ancak bazı klinik belirtilere yaygın olarak rastlanır. Depresyonda olan bireyin ruh hali kaygılı ya da kötümser olabilir. Haftalar ya da aylar süren bu durumda çoğu birey kendisinde suçluluk duygusu hissedebilir. Çaresizlik, hiçbir etkinlikten zevk alamama da yaygın olarak görülen belirtiler arasındadır.
Derin bir üzüntü yaşayan bireyler cinsel aktivitelerden de zevk almazlar ve gelecekleri ile ilgili karamsar düşüncelere sahiptirler. Bazı hastalarda bunaltı olabilir. Anksiyete düzeyi depresyon hastalarında artış gösterebilir. Enerjileri zayıflar ve günlük aktiviteleri bile yerine getirmek istemeyecek bir hale gelebilir. Yemek yeme, giyinme gibi basit ihtiyaçları bile aksatabilirler. Uyku bozukluğu da depresyonda en sık karşılaşılan belirtilerden biridir. Unutkanlık ve dalgınlık halinde olan depresyon hastalarında duygudurum değişikliğinden dolayı iştahsızlık görülebilir.
Depresyon Türleri Nelerdir?
Hafif, orta şiddetli ve ağır depresyon olarak temelde üçe ayırabileceğimiz depresyon türleri şöyledir;
Klinik Depresyon (Majör Depresif Bozukluk): Depresyon türleri içerisinde en şiddetli olan depresyon türüdür. Klinik depresyon tanısı için iki haftalık bir süreç boyunca hastanın klinik depresyon belirtileri göstermesi gerekir. Bunlar günün çoğunu depresif olarak geçirme, hareketlerde yavaşlama, uykusuzluk ya da uyanamama, kilo artışı ya da azalması, intihar fikri gibi belirtilerdir.
Atipik Majör Depresif Bozukluk: Majör depresif bozukluk olarak değerlendirilen bu depresyon bozukluğu bazı davranış kalıplarına sahiptir. Aşırı sevinç ya da aşırı üzüntü gibi uçlarda duygulara sahip olan bu hastalarda iştahta belirgin bir artış gözlemlenebilir. Ayrıca reddedilmeye karşı hassasiyet gösterirler ve yoğun bir uyku hali vardır.
Melankolik Özellikli Majör Depresyon: Kişiler bu depresyon türünde önceden zevk aldığı hiçbir etkinlikten zevk almaz ve yaşanan iyi olaylar karşısında da tepkisiz kalabilir. Yoğun bir suçluluk duygusu hissedebilen bu hastalarda sabah saatlerinde depresyon düzeyinde artış gözlemlenebilir.
Psikotik Özellikle Majör Depresif Bozukluk: Bu depresif bozukluk halisünasyon ve sanrıları beraberinde getirir. Kişiler sürekli kendisini değersiz hissettiren bir ses duyduğunu ifade edebilir.
Katatonik Majör Depresif Bozukluk: Nedensiz kas hareketleri ya da kaslarda hareketsizlik bu problemin en belirgin özelliklerinden biridir.
Mevsimsel Duydurum Bozukluğu: Belirli mevsim dönemlerinde görülen depresyondur. Özellikle kış döneminde yaygın olarak görülür ve stres, üzüntü gibi ruh hallerini beraberinde getirir. Bu depresyon yaz dönemine kadar devam eder.