Yeme Bozukluğu Nedir?

Yeme Bozukluğu Nedir?

Yeme bozukluğu duygusal problemler dolayısı ile ortaya çıkan beslenme yanlışlarıdır. Bu problem ile karşılaşan kişilerin kilo alma / kilo verme konusunda takıntıları bulunur.

Yeme Bozukluğu Nedenleri

Yeme bozukluğu probleminin birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Fakat genellikle ergenlik döneminde zayıf görünmek isteyen bireylerin ya da çok zayıf olduğu için kilo almak isteyen kişilerin çevrelerinden gördükleri tepki sonucu ortaya çıkar. Bu durum aslında kişinin görüntüsel sorunlarını yemekleri kullanarak dışa vurum şeklidir. Çevresinden ilgi ve beğeni göremeyen kişiler böylelikle kendilerini ya kilo almaya ya da kilo vermeye yönlendirirler. Ancak bu şekilde beğenilebileceklerini düşünürler. Yeme bozukluğu nedenleri oluşum sıralaması aşağıdaki gibidir.

1-Sosyal baskı
2-Ailesel baskı
3-Kişilik özellikleri
4-Kontrol
5-Benlik değeri
6-Cinsiyet

Yemek Bozukluğu Türleri

Yeme bozukluğu probleminin 3 farklı türü bulunur. Bunlar; Anoreksiya Nevroza, Bulimiya Nevroza ve Tipik Yeme bozukluğudur.

-Anoreksiya Nevroza

Anoreksiya Nevroza, kilo almayı reddeden, zayıf görünmek isteyen bireylerin yaşadıkları bir sorundur. Bu bireyler zayıf bir vücuda sahip olma arzusu ile yemek düzenlerini büyük ölçüde değiştirirler. Kilo kaybetmek için günümüz ölüm diyeti olarak tabir edilen şekilde yemek yememeye başlarlar. Besinsizliğe alışan vücut ilerleyen zamanda yenilen yemekleri de reddetmeye başlar. Böylelikle kişi yemek yedikçe kusmaya ve yediği her şeyi çıkarmaya başlar. Anoreksiya Nevroza ciddi bir sorundur. Bu problem nedeni ile birçok kişi hayatını kaybetmiştir. Açlık problemi olarak da adlandırılan Anoreksiya’da bireylerin düşüncelerinin büyük kısmı yemeklerin kalorileri ve yağ değerleridir. Bazı anoreksiya kişiler aldıkları besinlerin kilo yapıcı etkisini azaltmak için laksatif (ishal yapıcı), diüretik (su atıcı) gibi ilaçlara da baş vurabilmektedir.

Anoreksiya bireyler için kilo almak kabus anlamına gelir. Genellikle çevrelerinde zayıf olan bireyler ile kendilerini karşılaştırırlar. Daha da zayıflayabilmek için kendilerine hedefler oluştururlar. Kalori, enerji ve yağ alımı olmadığı için vücutları çabucak hafiflemeye başlar. Ağırlıkları azalır ve aşırı derecede kilo verdiklerinde ne yazık ki kendilerini yemeğe alıştırmaları çok zordur. Vücut artık yeme ve kusma eylemine alışkın olduğu için tükettikleri besini çıkarmalarına yol açar.

– Bulimiya Nevroza

Bulimiya Nevroza anormal şekilde yeme sorununu ifade eder. Bu problemi yaşayan bireyler oldukça fazla şekilde yemek yerler. Ardından kilo alma korkusu ile uygunsuz davranışlar göstermeye başlarlar. Bulimiya bireylerde mide asidinin ağza gelmesi ile diş çürükleri, mide delinmeleri, ellerin üzerinde kusmak için zorlanırken meydana gelen diş izleri ve yaralar, adet düzensizlikleri görülebilmektedir. Yemek bozukluğu türleri içerisinde bulunan bulimiya hataları yine zayıf bir bedene sahip olmak istediği için anoreksiya nervozadaki gibi yediklerini dışarı atmak, kalori yapıcı etkilerini gidermek için çeşitli yollara başvurur. Fakat farklı olarak birey hafif kilolu ya da normal beden ağırlığındadır.

Tipik Yeme Bozukluğu

Bu problem kontrolsüz yemek yeme anlamı taşır. Bireyler tıpkı bulimiya kişiler gibi sürekli olarak yemek yemeye başlarlar. Fakat buradaki fark tipik yeme bozukluğu yaşayan kişilerin bu yiyecekleri vücuttan atmak adına bir eylem içine girmemeleridir. Bu kişilerin kimlik duygusunda, duygu durumunda ve ilişkilerinde sürekli bir tutarsızlık vardır.

Yeme bozukluğu nedenleri için ilettiğimiz maddeler bireylerin yaşam kalitesini düşürmek ile birlikte yaşam tehdidi oluşturmaktadır. Bu noktada bireylerin mutlaka yeme bozukluğu desteği almaları gereklidir. Bu konuda Adel Danışmanlık olarak bizlere başvurabilir ve sorununuz adına destek alabilirsiniz. İletişim sayfamızı ziyaret ederek bizleri arayabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş