Okul Fobisi

Okul fobisi nedir; çocuğun okula gitme isteğinin olmaması, okuldan korkması veya okula gitmeyi reddetmesi sorununu ifade eder. Genellikle okula başlama evresinde görülen bir sağlık sorunudur. Çocuk evden uzaklaşacağının farkına vardığı için endişelenmeye başlar. Yaşanılan korku ise çocukta okuldan uzaklaşma isteği uyandırır. Okul saatleri yaklaştığında hırçınlaşmaya başlar ve okulu korkulan bir yer olarak görebilir. Bu durum günümüzde birçok çocuğun karşılaştığı bir sorundur. Ebeveynler sağlıklı şekilde ilerler ise okul fobisi çözümlenebilir. Çoğu aile haklı olarak endişelenebilir. Ancak profesyonel bir destek ve okul fobisi tedavisi ile okul fobisi yenilebilir.

Okul Fobisi Oluşum Nedenleri?Okul Fobisi Oluşum Nedenleri?

İlk oluşum nedeni anneden ayrılık gerçeğidir. Çocuğun sürekli yanında gördüğü annesinden uzaklaşacak olması bir korku meydana getirir. Sevilen birinin yanından ayrılma ve tamamen başka insanların arasında bulunma çocuğa haklı bir endişe katar. Bunun dışında okul korkusu ilerleyen eğitim sürecinde de görülebilir. Çocuğun farklı bir öğretmen ile ders görmeye başlaması ya da taşınma vb. sebeplerden ötürü farklı bir okula gitme durumunda olması bu sorunun yaşanmasına neden olabilmektedir.

Okul Fobisi Yaratabilecek Durumlar

-Okuldan uzun süre uzak kalmak
-Öğretmen değişikliği
-Öğretmen ile ilgili sorunlar yaşanması
-Farklı bir arkadaş ortamı
-Görülen ya da yaşanan cinsel istismar/taciz
-Mükemmeliyetçi aile tutumu

Bu problemi yaşayan çocuklar hassastır ve ailenin çocuğa karşı gösterdiği yanlış bir davranış ya da tutum daha büyük sorunların oluşmasına yol açabilir. Bu durumda ebeveynlerin izleyebileceği en sağlıklı yol bir uzman desteği almalarıdır.

Çocuklarda Görülen Sorunlar

Çocuklarda duruma bağlı olarak çeşitli problemler ve şikayetler gözlenebilmektedir. Bu süreçte görülebilecek sorunlar aşağıda sıralanmaktadır.

-Karın ağrıları
-Baş ağrısı
-Enerji düşüklüğü
-İsteksizlik
-Uyku isteği
-İçe kapanık hareket etme
-Çekingen tavırlar sergileme
-Bahaneler oluşturmaya başlama
-Evden ayrılmayı reddetme
-Okulun içerisine girmeyi reddetme
-Okul faaliyetlerini kaçırma ya da yerine getirmeme
-İştahsızlık
-Asi ve hırçın tavırlar sergileme

Okul Korkusu Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Öncelikle ailelerin sakin olması ve çocuğa gereksiz sert yanıtlar vermekten kaçınması gerekir. Özellikle çocuğa şartlar koşmak ve çocuk okula gitmezse sevdiği şeylerden alıkoymak gibi kurallar getirmekten kaçınması gerekir. Kararlı tutumdan uzaklaşmamak önemlidir. Okul dışında evde geçirilen zamanlarda çocuk ile konuşmak ve okulun ona kazandırdıklarını örnekler vererek anlatmak bu konuda iyi bir destek olabilir. Okul sürecindeki vedalaşmalarda kısa tutulmalıdır. Bu durumu uzatmak çocukta daha büyük bir zorluk yaratır. Bununla birlikte okul zamanının aslında çok kısa sürdüğü ve evde daha çok zaman geçirildiği gerçeğini çocuğa göstermek gerekir. Okulun tıpkı dışarı çıkıp oynamak gibi doğal bir eylem olduğunu anlatmak ve eğer mevcutsa eski okul fotoğraflarını göstermek çocuğa iyi gelecektir. Ailesinin de okula düzenli şekilde gittiğini öğrenen çocuk daha rahat hareket etmeye başlayacaktır.

Her çocuk okul fobisi noktasında aynı tutumları göstermez. Çocuğunuzun iyileşmediğini ve korkularının arttığını gözlemliyorsanız mutlaka profesyonel bir destek almalısınız. Aksi durum çocuğunuzun geleceğini etkileyecektir. Destek sürecine erken başlamak kısa sürede doğru çözüme ulaşma noktasında yardımcıdır.

Okul Fobisi Nasıl Yenilir?

Bu soru her ebeveynin araştırdığı bir konudur. Okul Fobisi sağlıklı bir şekilde uzman desteği ile çözülebilir. Çocuğun okul fobisi yaşama nedenleri araştırılır ve buna göre bir destek planı oluşturulur. Ardından çocuğun sorunlarını aşabilmesi için destek süreci başlatılır.

Okul Fobisi için yardıma ihtiyacınızı olduğunu düşünüyorsanız bu konuda uzman bir danışmana başvurmanız gerekmektedir.